Weblog

Tussen Flevoland en Westland

‘De regio’ is anno 2021 een populair onderwerp in het politieke en maatschappelijke debat. Ik – sinds 1990 inwoner van Almere – voel me in de eerste plaats Nederlander, in de tweede plaats Almeerder, in de derde plaats Europeaan. Maar in de vierde plaats: Flevolander of inwoner van de Metropoolregio Amsterdam?

Gedeelde identiteit

Als we spreken over regio’s dan gaat het meestal om streken met een historisch bepaalde identiteit en streektaal. Denk aan de Achterhoek met Bennie Jolink, de Zwarte Cross, een eigen vlag en voetbalclub De Graafschap. Of het Westland met zijn eigen – maar ook Rotterdamse – cultuur van ‘niet lullen maar poetsen’ en zijn icoon als ‘glazen stad’. Of Twente, met zijn paasvuren, Herman Finkers, de vlag met het Twentse Ros, en FC Twente. Sommige provincies kunnen in deze zin ook als regio worden beschouwd: denk aan Fryslận, Zeeland en Limburg.

Binnen regio’s werken de gemeenten veel samen, vooral uit een oogpunt van effectiviteit en efficiency: veel gemeenten zijn te klein om hun wettelijke taken naar behoren te kunnen vervullen.

Samenwerking met buurgemeenten komt makkelijker tot stand wanneer sprake is van een gedeelde regionale identiteit.

Bij welke regio hoor ik?

Ondertussen vraag ik mij af tot welke regio ik zelf gevoelsmatig behoor. De regio (dan wel provincie) Flevoland? De Metropoolregio Amsterdam? Mijn woonplaats Almere heeft een eigen betaald voetbalclub: Almere City. Daar voel ik me als Almeerder pas enigszins bij betrokken sinds mijn dochter Liselotte daar is gaan werken. De achterban is vrijwel geheel Almeers van karakter: Almere City heeft weinig supporters in de rest van Flevoland. ‘FC Flevoland’ had – net als bijvoorbeeld FC Twente of De Graafschap – waarschijnlijk méér kunnen rekenen op een regionale achterban.

De eerste dertig jaar van mijn leven woonde ik in Maassluis, en voelde ik mij verbonden met de regio Rijnmond én de regio Westland.

Ik ging naar het gymnasium in Vlaardingen en naar de Erasmus Universiteit in Rotterdam. En mijn familie kwam uit het Westland: De Lier en ‘s-Gravenzande. Ik voetbalde als jongen bij Excelsior Maassluis en was en ben (zoals de meesten in het Westland en Rijnmond) fan van Feyenoord. Ik zag Feyenoord in 1970 op een zwart-wit tv tegen Celtic als eerste Nederlandse club de Europacup 1 winnen. En veel later, in 2016, werd Excelsior Maassluis algemeen amateurkampioen van Nederland, onder trainer Jeroen Rijsdijk. En laat diezelfde Jeroen Rijsdijk nu sinds kort trainer zijn van Almere City!

Onzichtbare bestuurlijke banden

Kortom: er zijn in mijn hoofd allerlei banden tussen Almere en Maassluis, ook al omdat onze dochter Nadine in Maassluis is geboren en onze in Almere geboren zoon Jeroen heet. In mijn hoofd méér banden dan tussen Almere en Lelystad of Amsterdam. Maar die banden zijn er wél in bestuurlijk en economisch opzicht.

De bestuurlijke samenwerking onttrekt zich goeddeels aan het oog van de Almeerse burgers, maar óók van de Almeerse gemeenteraadsleden.

Democratische verankering

Aan die onzichtbaarheid wil de Raad voor het Openbaar Bestuur iets doen. Binnenkort brengen we een advies uit over manieren waarop de vaak noodzakelijke regionale samenwerking tussen gemeenten een sterkere democratische verankering kan krijgen. Op 24 juni lichten we dat advies toe in een webinar en daar kunt u over meepraten. Schrijf u dus snel in voor het webinar!

Ik ga met mijn gezin en vader binnenkort een weekje logeren in een vakantiehuis in Lochem, in de Achterhoek. Daar hoop ik het authentieke regiogevoel op te kunnen snuiven! Er is in elk geval gedeelde smart: zowel Almere City als De Graafschap lukte het niet om te promoveren naar de eredivisie…

Drs. P. (Pieter) de Jong - senior adviseur

Noot

Blogs op Raadopenbaarbestuur.nl zijn op persoonlijke titel. Het blog geeft niet per se de mening weer van de Raad.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.