Reactie op kabinetsnota Kwaliteit van de verbinding

Op verzoek van de Tweede Kamer heeft de Raad voor het openbaar bestuur gereageerd op de nota over het adviesstelsel die de ministerraad naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De Rob gaat onder andere in op het belang van ongevraagde advisering vanuit de onafhankelijke positie van de Raad.

Verder wijst de Raad in het bijzonder op een passage over de Rob zelf, die niet erg helder is geformuleerd. Daarin is sprake van een 'nadere bezinning' op 'taakopvatting, werkgebied, samenstelling e.d.' De Raad gaat ervan uit dat hij blijft functioneren op basis van de bestaande Wet op de Raad voor het Openbaar Bestuur, met dien verstande dat de vaste omvang van de Raad niet het maximale aantal van twaalf (inclusief de voorzitter) zal gaan bedragen, maar bestaat uit een vaste kern van acht leden (inclusief de voorzitter).
Voor specifieke adviestrajecten zullen dan ter aanvulling van de Raad tijdelijke leden worden benoemd. Er zal een pool van deskundige, potentiële raadsleden worden samengesteld waaruit de Raad kan putten. Zo wordt de flexibiliteit bevorderd, is een zekere mate van consistentie en continuïteit geborgd maar kan ook ruimte worden geboden aan deskundigen met 'frisse, nieuwe inzichten'.