Adviesrapport Besturen over grenzen

Burgers, bedrijven en overheden hebben in de grensgebieden met bijzondere knelpunten en kansen te maken. Juist daar loopt men aan tegen de verschillen in nationale wet- en regelgeving. Dat vraagt om blijvende aandacht van het Rijk voor de grensgebieden.

Het instellen van een Taskforce of het aanstellen van een 'grensmakelaar' is te overwegen. Daarnaast kan een herkenbaar en centraal informatiepunt voor Grensoverschrijdende samenwerking (GROS) de decentrale overheden in de grensgebieden verder op weg helpen. En met een 'Grenslandtoets' kan voorkomen worden dat rijksbeleid ongewild negatieve effecten heeft voor de grensgebieden. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur in zijn advies 'Besturen over grenzen. Opgave voor alle bestuurslagen' aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Euregio's

Het advies schetst de stand van zaken in de zeven euregio's die Nederland telt. Hoe functioneren deze euregio's? Wat is hun bijdrage aan de maatschappelijke en bestuurlijke opgaven in de grensregio's? Wat kan er verbeteren en welke rol zou het rijk daarbij moeten spelen?