Reactie op het rapport De Schaduwmacht

In mei 2004 vroeg de Vaste commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer aan de raad commentaar te leveren op het rapport De Schaduwmacht. De invloed van politieke commissies van de Tweede Kamerfractie van Groen Links. Begin juni 2004 leverde de raad zijn commentaar.

De raad vindt het in principe positief dat de politiek regelmatig gebruik maakt van externe, wetenschappelijke en bestuurlijke expertise, aangezien daardoor de kwaliteit van het politiek-bestuurlijke besluitvormingsproces en van de uiteindelijke besluiten kan worden verhoogd. Wél zijn er verbeteringen mogelijk van de manier waarop de politiek gebruik maakt van externe expertise.

Als de politiek behoefte heeft aan extern advies, moet zij in eerste instantie een beroep doen op de vaste adviesorganen. Wanneer de politiek na een grondige nut en noodzaak-discussie tóch besluit tijdelijke commissies in te stellen, is maximale openheid geboden en moeten deskundigheid en oordelend vermogen het doorslaggevend criterium zijn bij de benoeming van de commissieleden. Tijdelijke commissies zouden openbare zittingen moeten houden. Op dit gebied zouden spelregels moeten worden geformuleerd, zodat tijdelijke commissies geen Schaduwmacht meer zijn.

De politiek en adviseurs moeten niet op elkaars stoel gaan zitten. Uiteindelijk zijn het politici die knopen moeten doorhakken en het lef moeten hebben om adviezen van commissies desgewenst niet op te volgen.