Briefadvies Verdeelvoorstel provinciefonds

De Rfv heeft advies uitgebracht over het verdeelvoorstel voor het provinciefonds. De Raad vindt dat de introductie van het onderscheid tussen beheer- en ontwikkeltaken in de verdeling van de algemene uitkering een sluipenderwijs veranderde visie markeert van de rijksoverheid op de rol van de provincies binnen het openbaar bestuur.

De rol van de provincie als autonome bestuurlaag wordt steeds meer verdrongen door die van uitvoerder van rijksbeleid. De financiƫle verhoudingen weerspiegelen daarmee de gewijzigde bestuurlijke verhoudingen. Het is van groot belang dat de bestuurlijke consequentie van deze ontwikkeling nu ook wordt onderkend. Als deze bestuurlijke visie niet wenselijk wordt geacht, dan impliceert dat immers ook een andere keuze voor de bekostiging van provinciale taken.

De Raad heeft geen inhoudelijk oordeel over de herverdeeleffecten van het voorstel, maar uit wel zijn zorg over de transparantie en de onderbouwing van de verdeelvoorstellen. Zo kan de Raad niet beoordelen of de verdeling recht doet aan de verschillen in mogelijkheden die provincies hebben om bij te dragen aan de ontwikkelopgaven in hun eigen gebied. Daarmee ligt een potentiƫle bron voor toekomstige scheefheid in de verdeling opgesloten.