Briefadvies Periodiek onderhoudsrapport gemeentefonds 2008

De financiële verhoudingen maken onderdeel uit van een dynamische omgeving. De Raad waarschuwt daarbij voor het gevaar van al te gedetailleerde benaderingen en aanpassingen in de verdeling van het gemeentefonds. Door steeds naar aparte onderdelen te kijken binnen het gemeentefonds dreigt het gevaar de samenhang uit het oog te verliezen.De Raad wijst er op dat de herijking van het cluster Openbare Orde en Veiligheid (OOV) ook doorwerkt naar andere uitgavenclusters.

Er is met andere woorden sprake van een waterbedeffect.De Raad neemt verder met instemming kennis van het voorgenomen onderzoek naar de uitgaven op clusters Oudheid, Kunst en Ontspanning. Het is daarbij van belang de overwegingen die aan de totstandkoming van het cluster Oudheid hebben gelegen mee te wegen.De Raad stelt met tevredenheid vast dat onderzoek is gedaan naar de achtergronden van de stijging van de Overige Eigen Middelen (OEM). De OEM verdient nadrukkelijk aandacht in de beoordeling van de verdeling van de algemene uitkering zowel als mogelijke verklaring als veroorzaker van grote uitgavenverschillen tussen gemeenten.

Ten slotte vraagt de Raad aandacht voor de mogelijke effecten van de financieringssystematiek van de Wet werk en Bijstand (WWB). Tekorten dan wel overschotten kunnen de mogelijkheden van gemeenten om uitgaven te doen aanzienlijk beïnvloeden Het huidige verdeelmodel voor de WWB is (te) weinig kostengeoriënteerd en kan door de niet altijd eenduidig te interpreteren uitkomsten een verstorende invloed uitoefenen op de gemeentelijke financiën.