Rob-lezing 2005: Democratie tussen rationaliteit en spiritualiteit

Op dinsdag 13 september 2005 organiseerde de Raad voor het openbaar bestuur in sociëteit 'De Witte' te Den Haag voor de derde maal de Rob-lezing, voor ruim 125 belangstellenden. Het thema was 'Democratie tussen rationaliteit en spiritualiteit'. De lezing werd uitgesproken door Ian Buruma.

De heer Buruma (1951) studeerde Chinese literatuur en geschiedenis in Leiden en is auteur van diverse boeken over cultuur en politiek in Azië. Recente publicaties van zijn hand in het Nederlands zijn 'De uitvinding van Japan' (2003) en 'De toekomst van China'(2005). Zijn samen met Avishai Margalit geschreven studie over het 'occidentalisme' trok nationaal en internationaal de aandacht. Tegenwoordig woont Buruma in New York waar hij als hoogleraar Mensenrechten, Democratie en Nieuwe Media verbonden is aan de Bard University.

Paul Schnabel hield een co-referaat bij de lezing van Buruma. De heer Schnabel (1948) studeerde sociologie in Utrecht en promoveerde op een proefschrift over nieuwe religieuze bewegingen en geestelijke volksgezondheid. Sinds 1998 is hij directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau en sinds 2002 is hij tevens universiteitshoogleraar aan de Universiteit Utrecht.

Publicatie

Deze publicatie bevat de tekst van de lezing van de heer Buruma en van het co-referaat van de heer Schnabel, voorafgegaan door het openingswoord van de voorzitter van de Raad voor het openbaar bestuur, Jos van Kemenade. De Raad voor het openbaar bestuur hoopt met (de publicatie van) de Rob-lezingen een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke en politiek-bestuurlijke debat over inrichting en functioneren van de Nederlandse overheid.