Rondetafelgesprek Tweede Kamer over advies Elke regio telt!

De Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) nam op 31 mei samen met de Rli en de RVS deel aan het rondetafelgesprek van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over het eerder verschenen gezamenlijke advies Elke regio telt!

V.l.n.r. Jantine Kriens (Rli), Peter Wilms (ROB) en Martijn van der Steen (RVS)

De regionale verschillen in brede welvaart in Nederland zijn groot en ze nemen toe. Het beleid van het kabinet moet zich richten op het tegengaan van onwenselijke verschillen, het compenseren van achterstanden alleen is onvoldoende. Er moet overal in Nederland worden geïnvesteerd in regionale ontwikkeling op de lange termijn. Het kabinet moet bij beleidskeuzes niet alleen nadruk leggen op het economisch rendement, maar ook op de gevolgen voor de samenleving en de leefomgeving in elke regio van Nederland.

Dit adviseren de Rli, de ROB en de RVS in het rapprt Elke regio telt! Een nieuwe aanpak van verschillen tussen regio’s dat op 27 maart 2023 werd overhandigd aan minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Rondetafelgesprek Tweede Kamer
In het rondetafelgesprek ‘Elke regio telt!’ van de vaste kamercommissie Binnenlandse Zaken op 31 mei jl. kwamen in het eerste blok van 14.00-15.30 uur de adviesraden uitgebreid aan het woord, in de persoon van Jantine Kriens (Rli), Peter Wilms (ROB), Martijn van der Steen (RVS) en Bart Swanenvleugel (Rli).

Hierna volgde een blok vanuit de samenleving (15.30-16.30 uur), met o.a. VNO-NCW Noord, Programma Kans voor de Veenkoloniën/Zorg Innovatie Forum en het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners.

Het rondetafelgesprek werd afgesloten met een blok (16.30-17.30 uur) waarin verschillende bestuurders het woord kregen. Dit waren René Paas (commissaris van de Koning Groningen), Madeleine van Toorenburg (loco-commissaris van de Koning Limburg), Ellen Nauta (voorzitter Samenwerkingsverband P10-gemeenten en burgemeester Hof van Twente) en Roel Wever (burgemeester Heerlen).