Symposium Gezag in uitvoering

Op woensdagmiddag 4 oktober a.s. organiseert de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) het symposium Gezag in uitvoering.

De uitvoering is het gezicht van de overheid richting de burger. Momenteel komen er ernstige knelpunten in de uitvoering van beleid in het nieuws. Dit heeft effect op het gezag van de overheid.

Wat doet de problematiek in de uitvoering met het gezag van de overheid? Waar gaat het mis en waarom? Wat te doen om dat te voorkomen? En hoe (daarmee) ook de gezagswaardigheid van de overheid te herstellen? Doel van het symposium is om de problematiek in de uitvoering in een ander licht te zetten; de relatie tussen beleidsmakers, uitvoerders en burgers staat centraal. Verschillende sprekers geven daarop hun reflecties en perspectieven. Het symposium Gezag in uitvoering is onderdeel van het adviestraject Uitvoering, beleid en politiek. Dit adviestraject is een vervolg op het signalement Gezag herwinnen (2022). 

Programma
Keynote-speaker is Marije van den Berg. Zij is onderzoeker en spreker op het thema Beleid in uitvoering. Haar focus ligt op verbetering van de kwaliteit van de democratie. Marije werkt graag waar het schuurt, waar oude en nieuwe inzichten elkaar tegenkomen. Onlangs verscheen haar boek De beleidsbubbel. Daarnaast spreken voormalig ROB-leden Kees Jan de Vet (dijkgraaf Brabantse Delta) en Katrien Termeer (hoogleraar Bestuurskunde aan de WUR).

14.00u Opening
Iris Sluiter
14.05u De uitvoering als gezicht naar de burger
Katrien Termeer
14.20u Beleid in uitvoering
Marije van den Berg
14.45u Nagesprek ‘Beleid in uitvoering’
Saskia Spapen
15.00u Pauze
15.30u Gezag herwinnen is bij de burger beginnen
Kees Jan de Vet
15.45u Gezag in uitvoering - panelgesprek
o.l.v. Iris Sluiter, met:

Marije van den Berg
Maarten Camps

- Fatma Koş
er Kaya

16.30u Samenvatting
Han Polman
16.40u Afsluiting
Iris Sluiter
16.45u BorrelPraktische informatie

  • Locatie       Theater Zuidplein, Rotterdam 
  • Datum        woensdag 4 oktober 2023
  • Tijd              14.00-17.00 uur, met aansluitend een borrel
     

Aanmelden
Het maximum aantal aanmeldingen is bereikt. 

Publicaties

Eerder publiceerde de Raad voor het Openbaar Bestuur binnen het adviestraject over het gezag van de overheid het signalement Gezag herwinnen en de bundel Gezicht geven aan gezag. U kunt van deze publicaties kosteloos een gedrukt exemplaar aanvragen via info@raadopenbaarbestuur.nl.