ROB-lezing 2023 door Robbert Dijkgraaf

Wie luistert naar de wetenschap?

Hoe de overheid optimaal gebruik kan maken van wetenschappelijke inzichten
 

Hoe maak je als overheid optimaal gebruik van wetenschappelijke inzichten? En hoe kan de wetenschap ervoor zorgen dat haar inzichten beter terechtkomen bij de politiek en in het beleid?

Deze twee vragen staan centraal in de ROB-lezing van Robbert Dijkgraaf op woensdag 13 september. Hij analyseert daarin het samenspel van overheidsbeleid en wetenschap. Twee werelden die regelmatig met elkaar in aanraking komen, maar die nog dichter bij elkaar te brengen zijn. Dat is juist nu belangrijk, want kennis speelt een steeds grotere rol in onze levens. Denk daarbij aan kunstmatige intelligentie of levensreddende vaccins. Wetenschap heeft zelfs de kracht om bij te dragen aan de oplossingen van de grote vraagstukken van onze tijd. Zij doordringt onze levens meer dan ooit tevoren, maar kan juist ver weg voelen. Want kennis wordt ook steeds complexer, en is lastiger te vangen in woorden. Hoe zorg je er dan voor dat deze kennis goed wordt geabsorbeerd in overheidsbeleid? 

Minister Dijkgraaf gaat in op zijn visie om deze werelden nader tot elkaar te brengen. En wat ze van elkaar kunnen leren.

Robbert Dijkgraaf is sinds januari 2022 minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Van 2012 tot 2022 was hij directeur van het Institute for Advanced Study in Princeton (VS), waar hij eerder als onderzoeker aan verbonden was. Daarvoor was hij van 2008 tot 2012 president van de KNAW.
 

Programma

16.00

Inloop

16.15

Welkomstwoord door Han Polman
Voorzitter ROB en Commissaris van de Koning in Zeeland

16.20

Inleiding door Frank van Ommeren
Hoogleraar Staats- en Bestuursrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam en raadslid ROB 

16.30

Lezing door Robbert Dijkgraaf
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

16.50

Co-referaat door Pearl Dykstra
Hoogleraar Empirische sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam

17.05

Discussie met de zaal

17.30

Einde


Praktische informatie

Datum   woensdag 13 september 2023
Tijd   16.00-17.30 uur

Livestream
U kunt de ROB-lezing 2023 online volgen: via de livestream.
 

Essaybundel
Eerder publiceerde de Raad voor het Openbaar Bestuur i.s.m. Boom Uitgevers de essaybundel Wetenschap en overheidsbeleid. U kunt kosteloos een gedrukt exemplaar aanvragen via info@raadopenbaarbestuur.nl.