Webinars terugkijken

In juni organiseerden we een aantal webinars over adviezen die in die maand zijn uitgebracht. Heeft u de webinars gemist? Of was u erbij en wilt u sommige delen nog eens zien? Geen probleem. U kunt de webinars hier op uw gemak - met ondertiteling - terugkijken.

Beeld: Mohamed Hassan

Webinar Sturen of gestuurd worden?

Steeds meer maatschappelijke partijen lijken het gedrag van burgers te willen sturen met data. De Raad voor het Openbaar Bestuur wil met het advies 'Sturen of gestuurd worden?' bijdragen aan de (politieke) discussie over de legitimiteit van gedragssturing met data. Tijdens het webinar voerden ROB-raadslid Martiene Branderhorst, voormalig voorzitter Tijdelijke commissie Digitale Toekomst Kathalijne Buitenweg, voorzitter van de commissie Informatiesamenleving VNG Franc Weerwind en maker van de Technologie Kieswijzer Rudy van Belkom geanimeerde gespekken over dit onderwerp.

Debatavond in De Balie; Voorkom een tweede Toeslagenaffaire

De overheid verzamelt en gebruikt veel gegevens zonder daar publiekelijk verantwoording voor af te leggen. Dit vergroot de kans op discriminatie aanzienlijk. Hoe kan deze ‘verantwoordingskloof’ worden gedicht? Martiene Branderhorst, Marietje Schaake, Reijer Passchier, Lisa van Ginneken en Lisanne Maatman zetten stappen in de goede richting en zochten we naar concrete oplossingen (en verantwoordelijke partijen) voor het voorkomen van nieuwe slachtoffers.

Dit deden ze tijdens de Debatavond die de Balie en de Raad organiseerden op 29 juni 2021. Bekijk hier het debat Voorkom een tweede toeslagenaffaire.

Webinar Droomland of niemandsland?

Nu steeds meer taken op een regionaal niveau tussen gemeenten en provincies worden belegd, moet het nieuwe kabinet er werk van maken om regio’s democratischer te organiseren. Bovendien moet de wildgroei aan regionale samenwerkingsverbanden worden gestopt en heeft het Rijk tot taak om te sturen op een meer congruente regio-indeling. Daarover gingen in gesprek: ROB-raadslid Kees-Jan de Vet, hoogleraar Regionaal Recht en Bestuur Martijn Groenleer, commissaris van de Koning provincie Fryslân Arno Brok, hoogleraar Bestuurskunde en ROB-raadslid Caspar van den Berg, en Annelies Kroeskamp namens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Onder leiding van dagvoorzitter Elisabeth van den Hoogen.