Jaarverslag 2017 - Raad voor het Openbaar Bestuur

Vanuit het perspectief van de democratie en het openbaar bestuur, de thema’s waarover de Raad voor het Openbaar Bestuur regering en parlement gevraagd en ongevraagd adviseert, was 2017 een uitermate interessant en bewogen jaar.

Het jaar startte met gevoelens van verwarring en onzekerheid. Het voorafgaande jaar had in juni 2016 in de eerste plaats een referendum opgeleverd waarin een krappe meerderheid van de kiezers in het Verenigd Koninkrijk stemde voor uittreding van hun land uit de Europese Unie. Nog geen vijf maanden later kozen de Amerikanen een president die velen voor onmogelijk hadden gehouden en bovendien de relatie met het oude continent zonder twijfel zou gaan beïnvloeden.

De Brexit en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zorgden ervoor dat met enige vertwijfeling vooruit werd gekeken naar de verkiezingen die in 2017 in tal van Europese landen op de agenda stonden, waarbij die in Nederland (maart), Frankrijk (mei) en Duitsland (september) voor ons het meest in het oog sprongen.

Lees verder in het jaarverslag 2017

Deze ontwikkelingen, de veranderingen bij de Raad en uitgebrachte adviezen staan beschreven in het Jaarverslag 2017 van de Raad voor het Openbaar Bestuur.