Webinar ‘Van crisis naar opgave’

Graag nodigen wij u uit voor een webinar van de Raad voor het Openbaar Bestuur op 31 maart 2022 van 16:00-17:00, met als thema: Van crisis naar opgave. Over de blijvende gevolgen van de coronapandemie voor gemeenten en openbare lichamen in Caribisch Nederland.

Onlangs zette het kabinet, na bijna twee jaar, de laatste voor iedereen geldende coronamaatregelen opzij. En nog steeds is het coronavirus niet weg; onzeker is het of er in het najaar nieuwe maatregelen getroffen zullen worden. Met andere woorden: het coronavirus is een blijvende opgave geworden.

De pandemie heeft niet alleen gevolgen voor de volksgezondheid en de economie, maar de crisisaanpak heeft ook grote gevolgen gehad voor de bestuurlijke verhoudingen, de lokale democratie en het vermogen van gemeenten en openbare lichamen om hun taken goed uit te voeren. Zo heeft de veiligheidsregio enorm aan belang gewonnen, zijn digitaal vergaderen en digitale participatie gemeengoed geworden en zijn er onmiskenbaar gevolgen voor zaken waar gemeenten en openbare lichamen voor verantwoordelijk zijn, zoals sport, cultuur en jeugdzorg.

Bij dit webinar gaan betrokkenen bij en onderzoekers naar de bestuurlijke gevolgen van de coronacrisis met elkaar in gesprek. Wat heeft het coronavirus betekend voor gemeenten en openbare lichamen, en hoe kunnen we een aanpak van de coronapandemie als blijvende opgave vormgeven?

Advies
Op 10 maart 2022 heeft de Raad voor het Openbaar Bestuur zijn advies over dit thema uitgebracht, getiteld Van crisis naar opgave. Over de blijvende gevolgen van de coronapandemie voor gemeenten en openbare lichamen in Caribisch Nederland. U vindt het advies hier: Van crisis naar opgave. Ook zijn er vertalingen van de samenvatting beschikbaar:

Sprekers
Het programma bestaat uit een aantal gesprekken met en tussen betrokkenen bij en onderzoekers naar de bestuurlijke gevolgen van de coronacrisis voor gemeenten en openbare lichamen, waaronder Leonard Geluk (algemeen directeur van de VNG), Alida Francis (regeringscommissaris van Sint-Eustatius), Joost Sneller (Tweede Kamerlid), Klaartje Peters (onderzoeker) en Raymond Jeene (griffier). Vanuit de Raad voor het Openbaar Bestuur zit Huri Sahin aan tafel, lid van de Raad en directeur van Stichting LOKAAL, het centrum voor democratie in Rotterdam. Marceline Schopman zit het webinar voor.

Terugkijken?
Binnen enkele dagen na het webinar wordt de opname van de bijeenkomst op onze website geplaatst.