Het jaarverslag 2020 is uit

De Raad voor het Openbaar Bestuur heeft zijn jaarverslag over 2020 gepubliceerd. ROB-voorzitter Han Polman en secretaris-directeur Rien Fraanje geven met de beschouwing ‘Een bestuurlijke tour de force’ een terugblik op een letterlijk ongekend jaar.

Online

Het jaarverslag is volledig opgenomen in de website. Elk jaarverslag-onderwerp heeft een eigen webpagina. Via Jaarverslag 2020 komt u bij de inhoudsopgave. Vanuit een onderwerp bladert u onderaan de webpagina eenvoudig naar het volgende.

Terugblik

In een korte beschouwing over het jaar 2020 kan het niet anders dat corona een centrale rol speelt. Deze letterlijk ongekende situatie vroeg zowel van de Raad als van zijn studieobject -het openbaar bestuur- de ogenschijnlijk tegenstrijdige vaardigheden van aanpassingsvermogen en onverstoorbaarheid. Hoe de ROB die vaardigheden heeft ingezet, leest u in de terugblik van voorzitter Han Polman en secretaris-directeur Rien Fraanje.

Als de overheid, de rechtsstaat en de democratie zo sterk worden uitgedaagd, dan betekent dat ook dat de Raad inhoudelijk op die uitdagingen moet inspelen.

Wat hebben we gedaan?

Publicaties & activiteiten geeft een overzicht van alle publicaties de ROB heeft uitgegeven in 2020 en de aandacht in de media daarvoor. Ook vindt u er een overzicht van de (online) bijeenkomsten die we organiseerden in 2020.

Adviesrapporten presenteren via een webinar was een latente wens die op de P.M.-lijst van de Raad stond, maar die door corona versneld in de praktijk is gebracht.

Welke contacten waren er?

Raadsleden gaan door het jaar heen op verschillende momenten en bij verschillende gelegenheden in gesprek met vertegenwoordigers van het kabinet en de volksvertegenwoordiging. Over die contacten in 2020 leest u op de pagina Contacten met regering en parlement.

Wie vormden de Raad?

Tien mensen uit het openbaar bestuur en de wetenschap vormden in 2020 samen de Raad voor het Openbaar Bestuur. De pagina Raadsleden in 2020 geeft u een overzicht van wie er in de Raad zaten, bij welke specifieke publicaties zij betrokken waren en welke activiteiten zij nog meer hebben gedaan.

Wie vormden de staf?

De medewerkers van de ROB zijn verbonden aan specifieke adviestrajecten, publiceren zelf ook (opinie)artikelen, geven lezingen en zijn betrokken bij (externe) bijeenkomsten: Medewerkers in 2020.

Wat hebben we gedeeld?

In het hoofdstuk Communicatie leest u welke thema’s dit jaar centraal stonden, welke nieuwe communicatiemiddelen zijn ingezet en over het webtoegankelijk maken van alle informatie op de website.

De Raad voor het Openbaar Bestuur vindt toegankelijkheid van informatie erg belangrijk, en heeft er veel aan gedaan om informatie op zijn website dusdanig aan te bieden dat het voor iedereen toegankelijk is.

Wat hebben we uitgegeven?

De begroting en de uitgaven van de ROB in 2020 zijn te vinden in het Financieel overzicht.