Lunchlezing Wat is de kracht van autoritaire leiders?

Op uitnodiging van de Raad voor het Openbaar Bestuur spreekt Casper Thomas op maandag 17 december 2018 in het auditorium van het ministerie van BZK over de opkomst van autoritaire leiders zoals Poetin, Orban, Modi, Erdogan en Trump en over de gevolgen voor de democratie.

In Nederland zijn democratie, vrijheid en onafhankelijke instituties een doodgewoon fenomeen. Toch? Of toch niet? Op het internationale politieke toneel verschijnen steeds vaker autoritaire leiders die aan de vanzelfsprekendheid van democratie en vrijheid tornen. De illiberale democratie, als tegenhanger van de liberale democratie is in opmars en baart grote zorgen.

Casper Thomas

Casper Thomas is redacteur bij De Groene Amsterdammer, en momenteel correspondent in Washington DC voor dit weekblad en voor Het Financieele Dagblad. Eerder werkte hij als correspondent in India. Daarvoor was hij als wetenschappelijk medewerker verbonden aan de WRR.

Boek De autoritaire verleiding

Hij publiceerde vorige maand zijn boek De autoritaire verleiding. Het gaat over zijn zoektocht naar een antwoord op de vragen waarom de liberale democratie niet langer kan bekoren en wat haar tegenhanger aantrekkelijk maakt.
Dat bracht hem naar Poetins Rusland, dat zijn rol als grootmacht terug wil. Naar het Hongarije van Viktor Orbán, waar Europees liberalisme wordt afgewezen. Naar India, waar Narendra Modi het hindoenationalisme aanwakkert. Naar Erdogans nieuwe Turkije. En naar de Verenigde Staten, waar Donald Trump de Amerikaanse democratie op haar grondvesten doet schudden. De autoritaire verleiding biedt een inkijk in de oprukkende antiliberale wereldorde, waarin sterke leiders en een nieuwe middenklasse elkaar gevonden hebben.

Meer informatie en aanmelden

Datum en tijd: maandag 17 december 2018 van 13.00 tot 14.00 uur. Inloop om 12.45 uur
Locatie: Het Auditorium, BZK, Turfmarkt 147, Den Haag

Heeft u een Rijkspas? Meld u aan via het inschrijfformulier op Rijksportaal.
Tip: regel uw toegang via Mijn Rijkspas, dan kunt u direct doorlopen.

Heeft u geen Rijkspas? Meld u aan via: info@raadopenbaarbestuur.nl.