Online democratie: wat heb je eraan?

Op 7 en 21 november 2018 organiseert Pakhuis De Règâh in samenwerking met het Rathenau Instituut en de Raad voor het Openbaar Bestuur een dialoog over online democratie. Praat mee!
Sociale media overspoelen ons met informatie. Ook over politieke kwesties. Hoe herken je nepnieuws? Of wanneer zijn er online trollen aan het werk die complottheorieën aanzwengelen? En zit je eigenlijk zelf in een filterbubbel of niet?

Informatie en nieuws dat we consumeren, bepaalt in grote mate hoe wij aankijken tegen de politiek. En heeft vanzelfsprekend ook invloed op het vertrouwen dat we hebben in politici en bestuurders, zowel lokaal als landelijk. Wat betekent de enorme brij aan beschikbare online informatie en fake news voor de verhouding die we hebben met onze volksvertegenwoordigers?

“Hoezo dan?” “Dat stond op Facebook”

Hoe zorgen we ervoor dat online mogelijkheden zinvol worden ingezet? En dus bijdragen aan een beter werkende democratie.

Wat werkt wel of juist helemaal niet? Hoe blijf je geïnformeerd over politieke besluiten en voornemens en andersom: hoe zorg je ervoor dat je zelf gehoord wordt door politici- het zijn volksvertegenwoordigers, tenslotte. Kunnen apps de drempel verlagen om direct contact te hebben met beleidsmakers en politici?

Daarover gaan we twee avonden in gesprek. Met elkaar, met experts en met mensen uit de politiek. Praat mee!

  • 7 november 20.00 tot 22.00 uur
    Pakhuis De Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag
  • 21 november 20.00 tot 22.00 uur
    Pakhuis De Règâh in Bazaar of Ideas, Hoefkade 11, Den Haag

Beide dialogen worden geleid door Daniëlle Arets, lector Journalistiek en Innovatie, en Jasper Zuure, senior adviseur Raad voor het Openbaar Bestuur.

Aanmelden

Entree: gratis, aanmelding via Pakhuis De Règâh, onafhankelijk platform voor denkers én doeners, sprekers én luisteraars, jong en oud, studenten en werkenden, Hagenezen en Hagenaars. De avond is zeker ook interessant voor gemeenteraadsleden, lokale en landelijke beleidsmakers, journalisten, lokale actiegroepen en maatschappelijke organisaties.

Meld je snel aan: de eerste 20 deelnemers krijgen van ons op de avond zelf “Het bestverkochte boek ooit (met deze titel). Hoe cijfers ons leiden, verleiden en misleiden” van Sanne Blauw van De Correspondent!

Avond 1. Online democratie, wat levert het ons op?

Hoe gebruiken we online informatie om onze politieke mening te vormen? En hoe gebruiken we sociale media of andere online tools om onze zorgen op de politieke agenda zetten?

Met o.a. Gerdi Verbeet (oud Tweede Kamervoorzitter), Reinder Rustema (directeur petities.nl), Jaron Harambam (expert in complottheorieën), Remco Pijpers (onderzoeker mediawijsheid), Edgar Neo (initiator Pakhuis De Règâh), Femke Sleegers (Den Haag Fossielvrij) en Sanne Blauw (journalist De Correspondent).

Bekijk het programma van de dialoogavond op 7 november.

Avond 2. Online democratie, hoe maken we het beter?

Wat kun jij doen tégen nepnieuws en vóór betrouwbaar nieuws? En wat vind je dat sociale mediabedrijven en de overheid moeten doen?

Met o.a. Arjan el Fassed (Google), Lucas Benschop (1848.nl), journalist Peter Olsthoorn, factchecker Peter Burger, Mary Berkhout (mediawijzer.net), Sarah de Lange (hoogleraar, raadslid ROB en auteur #Woest: de kracht van verontwaardiging), Edo Haveman (Facebook), Ruurd Oosterwoud (DROG – platform voor kritische nieuwsconsumenten). Aftrap door Han Polman (commissaris van de Koning en voorzitter ROB).

Bekijk het programma van de dialoogavond op 21 november.

Wat gebeurt er met de uitkomst van de bijeenkomsten?

Pakhuis De Règâh organiseert beide avonden in samenwerking met het Rathenau Instituut en de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB). Het Rathenau onderzoekt het effect van nieuwe technologie op ons leven. De ROB neemt de inbreng in deze debatten graag mee in een advies voor de regering en de Eerste en Tweede Kamer over digitalisering en democratie.