Presentatie essaybundel #WOEST


Bij de presentatie van #WOEST gaat de Raad voor het Openbaar Bestuur op zoek naar de gevaren én de kansen van burgerlijke verontwaardiging. Boosheid kan een katalysator zijn, georganiseerde ontregeling en het begin van politieke vernieuwing. Op de uitnodiging van de Raad voor het Openbaar Bestuur bespreken toonaangevende experts uit verschillende disciplines hoe de overheid het beste met de verontwaardiging van burgers kan omgaan.
 

Verontwaardigde burgers kunnen de grenzen van de democratische rechtsstaat opzoeken of overschrijden. Denk aan mensen die tijdens een raadsvergadering over de komst van een azc het gemeentehuis bestormen, demonstranten die andersdenkenden of de politie belagen, en burgers die de deur van een partijleider bekladden, auto’s van wethouders in brand steken of burgemeesters kogelbrieven sturen.

Over #WOEST

De verontwaardiging van burgers kan echter ook positief worden geduid - als een uiting van grote betrokkenheid. Boosheid laat zien waar we belang aan hechten en waarvoor we in actie willen komen. Die actie kan leiden tot maatschappelijk initiatief en politieke vernieuwing. Zo kan de boosheid van burgers de democratische rechtsstaat zelfs versterken - als deze in goede banen wordt geleid.

Voor politici, bestuurders en ambtenaren kunnen verontwaardigde burgers dus zowel kansen bieden als een gevaar vormen. Op uitnodiging van de Raad voor het Openbaar Bestuur bespreken toonaangevende experts uit verschillende disciplines hoe de overheid het beste met de verontwaardiging van burgers kan omgaan.

U bent van harte uitgenodigd om op maandagavond 5 maart 2018 bij de presentatie van #WOEST aanwezig te zijn!