Prof. Sarah de Lange: "Democratie moet zich actief verweren tegen bedreigingen"

Ambtenaren, bestuurders en politici moeten de waarden van de democratie actief uitdragen. Zij hebben een voorbeeldfunctie en dienen daarom de spelregels van de democratie te allen tijde te respecteren en burgers keer op keer duidelijk te maken wat deze spelregels zijn. Dat betoogde ons raadslid prof. Sarah de Lange donderdag 16 november 2017 bij de presentatie van The Global State of Democracy.

International IDEA brengt eens in de twee jaar met The Global State of Democracy in kaart in hoeverre democratische spelregels gerespecteerd worden. Een van de belangrijkste bedreigingen voor de democratie die in deze editie in het rapport worden gesignaleerd is het fenomeen van 'democratic backsliding', of democratische regressie. Regeringen en politieke leiders proberen in toenemende mate de spelregels naar hun hand te zetten, en zo hun macht te bestendigen.

Ontwikkelingen in Turkije, Rusland, Polen en Hongarije, maar langzamerhand ook in Slowakije en Tsjechië, laten zien dat dit probleem reëel is. Checks & balances worden terzijde geschoven, instituties verzwakt, en minderheidsrechten met voeten getreden. Het gevaar van democratic backsliding bestaat ook voor Nederland, aldus De Lange.

Presentatie: The State of Global Democracy