Vlog Peter Rehwinkel over jongeren en politieke betrokkenheid

Peter Rehwinkel, burgemeester van Zaltbommel, was al jong heel erg geïnteresseerd in politiek.

Toont de video niet goed op je computerscherm? Probeer het dan even op je smartphone.

Vlog Peter Rehwinkel over jongeren en politieke betrokkenheid

Ik was al jong heel erg geïnteresseerd in politiek. Ik kon me er vreselijk over opwinden. Er zat toen een kabinet van Agt. Hij leeft trouwens nog steeds, terwijl denk heel veel jongeren niet zullen weten wie Dries van Acht was. Ik vond echt dat hij weg moest.

Ik had staatsrecht in mijn portefeuille en ik heb nog eens een keer een pleidooi gehouden voor het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd van 18 naar 16. Precies waar het nu ook nog steeds over gaat.

Ik vind het heel belangrijk dat jongeren betrokken zijn. Dat ze politiek actief zijn. En dat kan dus door lid te worden van een politieke partij, maar dat kan ook echt wel op andere manieren. Je kunt dus inderdaad de universiteitspolitiek in gaan of je kunt lid worden van een leerlingenraad of een leerlingencommissie. En als je echt die ambitie hebt, dan kun je ook echt lid van de tweede kamer, minister of misschien burgemeester worden.

Ga in ieder geval altijd stemmen. Mijn oma zei altijd tegen mij: “Daar hebben mij nog voor gevochten, dat het überhaupt kan”. En ja dat is nog steeds geweldig, dat je ergens voor kan zijn. Dat heb ik eerlijk gezegd liever dan altijd maar overal tegen zijn.

Dus of je nu 16 bent, of 18, of zoals ik 54: politieke betrokkenheid is echt heel belangrijk. Je kan echt het verschil maken.