Rob-lezing 2012: Om de ziel van Europa

Prof. dr. Gabriël van den Brink sprak op 25 september 2012 de Rob-lezing uit. In zijn lezing staat Europa centraal. Hij betoogt dat er twee kloven zijn die de integratie van Europa in hoge mate bemoeilijken. De eerste kloof is ‘horizontaal’ van aard en raakt aan de grote culturele verschillen die we op ons continent tussen landen aantreffen. De tweede kloof is ‘verticaal’ van aard en heeft betrekking op de afstand tussen bestuurders en gewone burgers.

Om de culturele verschillen te duiden, deelt Van den Brink Europa in in vier zones: het noordwesten, het midden, het zuiden en het oosten. De verticale kloof bekijkt hij vanuit drie typen burgers: de bedrijvige burger, de bedreigde burger en de berustende burger.
Om beide kloven te overbruggen is dialoog noodzakelijk, tussen burgers van verschillende landen en tussen het (Europese) bestuur en burgers. Van den Brink stelt voor om een Instituut ter Bevordering van de Europese Dialoog op te richten om voorstellen voor die dialoog uit te werken.