Geld, gezondheid en gemeenten
Ter voorbereiding op de achtste Dag van de Financiële Verhoudingen, op 17 april in Leiden, heeft de ROB deskundigen gevraagd om te reflecteren op verschillende onderdelen van gezondheidszorg en de rol van gemeenten hierin. Het resultaat is deze bundel met essays over de bekostiging en de samenhang van curatieve en preventieve gezondheidszorg.
De gezondheid van inwoners heeft invloed op de kosten die gemeenten maken. Gemeenten hebben niet alleen een belangrijke taak in de preventieve zorg, maar zijn ook verantwoordelijk voor de zorg en ondersteuning van inwoners die, door gezondheidsproblemen, een beroep doen op gemeentelijke diensten. De vraag naar zorg en ondersteuning blijft toenemen, wat de financiële houdbaarheid van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) onder druk zet.
Inhoud
- André Rouvoet, Kim Roetert: Preventie: een zaak van nationaal belang.
- Marleen Kraaij-Dirkzwager, Martijn van der Steen, Jet Bussemaker: Op onze gezondheid: voorbij de schaarste door scheefte.
- Eelco Eerenberg & Rienk Janssens: De kramp eraf door klare keuzes.
- Adrienne Rotteveel, Johan Polder, Ardine de Wit, Bram Wouterse: Publieke gezondheid vergt publieke voorfinanciering.
- Irene Niessen, Renske Kroeze: Gezondheidsverschillen en financiering van gemeenten.
- Annette van Duivenvoorden: Strategie voor de sociale en gezonde leefomgeving.
- Jan Verhagen, Recept voor gezonde gemeenten.
- Gwendolyn Boom, Sander van der Krogt, Brede SPUK: een last of een zegen?
- Eline Linthorst, Afbakeningsproblematiek in de uitvoering van de Wmo 2015: hoe gemeenten te stimuleren tot preventie?
Met de essaybundel Geld, gezondheid en gemeenten delen we de reflecties van de auteurs over wie en wat in de toekomst het beroep op zorg en ondersteuning van gemeenten bepaalt. We hopen dat de bundel bijdraagt aan een bredere gedachtevorming over hoe we de zorg in de toekomst effectiever en doelmatiger kunnen organiseren.