Essaybundel Hoe laat is het?

Op 29 juni 2017 nam de Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) afscheid van zijn voorzitter Jacques Wallage. De raad deed dit met een symposium dat inhoudelijk reflecteert op het openbaar bestuur, de democratie, de relatie tussen het politieke bestuur en burgers, en vooral op ‘vertrouwen’: van burgers in hun bestuur, maar zeker ook van het politieke bestuur in hun burgers.
Vanwege de grote inhoudelijke betrokkenheid van Jacques kan zijn afscheid niet zonder inhoudelijke beschouwingen. Deze publicatie brengt de inhoud en het persoonlijke samen.

Het is geen traditioneel liber amicorum, maar een bundel met bijdragen van (oud-)leden van de ROB waarin zij schetsen ‘hoe laat’ het volgens hen is op een terrein van een ROB-advies/onderwerp waarmee zij affiniteit hebben casu quo bij betrokken zijn (geweest). Achtergrond hierbij is dat Jacques, sprekend over ‘de democratie’ met enige regelmaat meldt dat het wat hem betreft ‘5 voor 12’ is.

De essaybundel ontstond dankzij de vele (oud-)ROB-leden die op ons verzoek enthousiast de pen ter hand hebben genomen waardoor de Raad voor het Openbaar Bestuur en zijn voorzitter Jacques Wallage in de volle breedte kunnen worden geportretteerd.