Briefadvies Jaarlijkse circulaires gemeentefonds en provinciefonds

De Raad heeft kennis genomen van uw brief van 7 april 1997, kenmerk FO97/U520 aan de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken uit de Tweede Kamer der Staten-Generaal betreffende de maatstaf minderheden en de stabiliteit gemeentefonds.
In die brief deelt u mede over welke onderwerpen die de afgelopen maanden in het middelpunt van de belangstelling van provincies maar vooral van gemeenten hebben gestaan, in de komende juni-circulaires mededelingen zullen worden gedaan, zoals de verwerking van het bestuurlijk overleg over de toepassing van de normering van de fondsen en de verwerking in het verdeelstelsel van het gemeentefonds van de nieuwe gegevens betreffende maatstaven laag inkomen en minderheden.

De raad heeft de behoefte het volgende onder uw aandacht te brengen. De overheidsbegroting is het instrument om op democratische wijze verantwoorde beslissingen te nemen over de omvang van de middelen en keuzen te maken tussen de vele aanwendingsmogelijkheden van de beschikbare middelen.
Teneinde de begroting die functie te geven en het voorbereidingsproces effectief en efficiƫnt te laten verlopen is het noodzakelijk dat de provincies en gemeenten vroegtijdig een goed inzicht hebben in de omvang van de beschikbare middelen. Aangezien de algemene uitkering van doorslaggevende betekenis is voor de middelenvoorziening van provincies en gemeenten is het noodzakelijk dat zij vroegtijdig een juist inzicht hebben in de hoogte van die uitkering voor het komende jaar en bij voorkeur ook voor de daaropvolgende jaren.