Briefadvies Meerjarige aanvullende uitkering Wet werk en bijstand

De Raad voor de financiële verhoudingen heeft advies uitgebracht over de Hoofdlijnennotitie van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid over de meerjarige aanvullende uitkering op het inkomensdeel van de Wet werk en bijstand. De evaluatie van het verdeelmodel in januari 2008 gaf aanleiding om een extra voorziening te creëren voor gemeenten die jaren achter elkaar te kampen hebben gehad met tekorten op hun budget voor de bijstandsuitkeringen. Het niet goed functioneren van het zogenoemde objectieve verdeelmodel kan namelijk in een aantal gevallen reden zijn voor de tekorten.

De Raad is positief over de plannen van de staatssecretaris voor de meerjarige aanvullende uitkering. De aanvullende uitkering moet de gemeentelijke tekorten die verband houden met een gebrekkige werking van het verdeelmodel compenseren. De aanvullende uitkering vervult ook een "laboratoriumfunctie". Het is namelijk de bedoeling om met de leerpunten die met de meerjarige aanvullende uitkering worden opgedaan, het verdeelmodel te verbeteren.

De Raad gaat in zijn advies in op twaalf vragen die de staatssecretaris stelt over de nadere uitwerking. Het uitgangspunt is dat er voldoende ruimte moet zijn om in te spelen op onvoorziene gevallen en het verder vormgeven van de voorziening. De Raad vindt bovendien dat er bij het toepassen van de voorziening zoveel mogelijk gebruik moet worden gemaakt van bestaande inspecties en dergelijke. Hij vraagt aandacht voor tijdige evaluatie van de nieuwe aanvullende uitkering.