Projectbeschrijving

In het project Gemeenten in 3D wordt invulling gegeven aan de suggestie van de Eerste Kamer en het verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken om na te gaan wat de gevolgen zijn van de decentralisaties in het sociaal domein voor de kwaliteit van het openbaar bestuur en het functioneren van de (lokale) democratie.

De Raad voor het openbaar bestuur verzamelt ervaringen van gemeenten bij de decentralisaties en kijkt daarbij vanuit het bestuurlijk perspectief, het democratisch perspectief en het (financieel) houdbaarheids-perspectief, zie Analysekader.

Wijze van rapporteren per gemeente: foto’s en relazen

Van iedere gemeente maakt de Raad een rapportage bestaande uit een ‘foto’ en een relaas.

Foto

Bij de ‘foto’ wordt aan de hand van kwantitatieve gegevens een beeld geschetst. De cijfers zijn afkomstig van het CBS en de Monitor Sociaal Domein van het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), te raadplegen via waarstaatjegemeente.nl. Een beperkt gedeelte is aanvullend uitgevraagd bij gemeenten.

Tevens is er gebruik gemaakt van cijfers van GGD en GHOR. De gegevens over jeugd zijn afkomstig uit de door jeugdinstellingen aangeleverde gegevens in het kader van de wettelijke verplichting beleidsinformatie jeugd. Deze gegevens zijn voor alle gemeenten beschikbaar. Dat geldt ook voor de cijfers over de Participatiewet. Deze cijfers zijn hergebruikt uit de gegevens die gemeenten wettelijk verplicht aanleveren via de Bijstanduitkeringsstatistiek (BUS) en Statistiek Re-integratie door Gemeenten (SRG).

Relaas

Naast kwantitatieve gegevens inventariseerde de Raad verhalen en ervaringen van betrokkenen in het sociaal domein, waarbij de gemeente niet alleen fungeert als vindplaats voor de lokale democratie, maar ook van de lokale  verzorgingsstaat in wording.

Iedere gemeente bepaalde zelf met wie de Raad gesprekken voerde, zij het dat de Raad steeds verzocht om een evenwichtige vertegenwoordiging vanuit politiek en bestuur, de ambtelijke organisatie, zorgaanbieders, advies- en cliëntraden, zorgontvangers en anderszins betrokken inwoners. De relazen zijn door de gemeenten geautoriseerd.

< Voorwoord

Analysekader >