Briefadvies Financiële gevolgen Wet veiligheidsregio's

Op verzoek van de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft de Raad voor de financiële verhoudingen geadviseerd over de financiële gevolgen van de invoering van de veiligheidsregio's.

De specifieke uitkering voor rampenbestrijding en crisisbeheersing (het BDUR-budget) is structureel opgehoogd met 42 miljoen per jaar, bedoeld om een impuls te geven aan verbetering en invoering van de veiligheidsregio's. De veiligheidsregio's vinden dat het bedrag te weinig was gezien de nieuwe of gewijzigde taken en claimden nog eens bijna 38 miljoen. Naar het oordeel van de Raad is de structurele verhoging van het BDUR-budget echter vooralsnog voldoende substantieel om de financiële gevolgen op te vangen. De Raad vindt wel dat een aantal claims van de veiligheidsregio's voor rekening dienen te komen van het Rijk.

Verder beveelt hij aan dat ten aanzien van bepaalde kosten onderzoek wordt gedaan naar de kostenstructuur, en dat de minister nader aangeeft uit welk budget de bekostiging kan plaatsvinden. Tot slot geeft de Raad partijen in overweging om tot een vergelijk te komen hoe men in de toekomst met oog voor elkaars belangen de bekostiging van de veiligheidsregio's denkt vorm te geven. Daarbij zijn volledige bekostiging door het Rijk óf volledige bekostiging via het gemeentefonds opties die volgens de Raad serieus moeten worden overwogen.