Bijdrage Jaarboek Overheidsfinanciën 2014: Drie decentralisaties in het sociale domein

In zijn bijdrage aan het Jaarboek Overheidsfinanciën 2014 gaat Gerber van Nijendaal, plaatsvervangend secretaris van de Rfv en de Rob, in op de financiële gevolgen van de decentralisaties in het sociale domein voor gemeenten. Voor de komende periode krijgen gemeenten te maken met een omvangrijke decentralisatie van taken. Deze gaat gepaard met forse kortingen op de over te hevelen budgetten. Daarnaast ondervinden de gemeenten ook de gevolgen van de economische crisis.

De algemene uitkering, de belangrijkste inkomstenbron van gemeenten, is – met enkele uitzonderingen – gekoppeld aan de hoogte van de rijksuitgaven. Bezuinigingen op de rijksbegroting hebben zodoende direct gevolgen voor de gemeentelijke inkomsten. Afgezien hiervan krijgen gemeenten te maken met aanvullende bezuinigingen van het Rijk, zoals een korting op de onderwijshuisvesting, een schaalvergrotingskorting, een dualiseringskorting en zo meer. Bovendien heeft een fors aantal gemeenten te maken met verliezen op de grondexploitaties.

G.A. van Nijendaal, Drie decentralisaties in het sociale domein, uit: J.H.M. Donders en C.A. de Kam (red.), Jaarboek Overheidsfinanciën 2014, Wim Drees Stichting voor Openbare Financiën