Studie Samen werken aan bestuurskracht

Steeds meer gemeenten werken met andere gemeenten samen om hun taken goed en goedkoop te vervullen. Nog meer gemeenten willen in de nabije toekomst gaan samenwerken om hun eigen kwetsbaarheid te verminderen. Inmiddels zijn er zoveel vormen van samenwerking dat het voor gemeenten moeilijk is te kiezen welke vorm hen past.

Het boek 'Samen werken aan bestuurskracht' introduceert een indeling van drie hoofdvormen van intergemeentelijke samenwerking: netwerksamenwerking, matrixsamenwerking en ambtelijke integratie. Vooral die laatste vorm kent met Ten Boer en de BEL-Combinatie aansprekende voorbeelden. Beide casussen lopen nu bijna vijf jaar. Het is tijd de balans op te maken. Het boek bespreekt deze en nog vijf voorbeelden van intergemeentelijke samenwerking. Het geeft daarbij antwoord op de vraag in hoeverre samenwerking bijdraagt aan het behoud of het vergroten van de bestuurskracht. Is ambtelijke integratie een duurzame samenwerkingsvorm of een opstap naar gemeentelijke herindeling?

De auteurs Michiel Herweijer en Rien Fraanje (senior adviseur bij de Raad voor het openbaar bestuur) hebben tien bestuurskundigen bereid gevonden om op basis van empirisch onderzoek te rapporteren over de bijdrage die deze drie vormen van samenwerking leveren aan de gemeentelijke bestuurskracht. Deze studie laat zien dat intergemeentelijke samenwerking een prima alternatief kan zijn voor herindeling. De uitgever van het boek is Kluwer.