Briefadvies Verdeling Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing

De Raad juicht de instelling van een Investeringsfonds voor stedelijke vernieuwing toe. Een brede doeluitkering met een grote bestedingsvrijheid is een belangrijke voorwaarde voor een adequate integrale aanpak van de stedelijke vernieuwing op lokaal niveau. De Raad stelt evenwel vast dat het ISV in zijn huidige vorm nog ver verwijderd is van het ideaalbeeld.

De Raad stelt vast dat de verdeelsleutel nog niet getuigt van een werkelijke integratie van zowel beleid als geldstromen. De eenzijdig modulaire opbouw, het respecteren van bestaande verplichtingen, het apart honoreren van nog vast te leggen projecten, de exclusieve toedeling van budgetten en de beleidsmatig noodzakelijk geachte correcties in de verdeelsystematiek zijn hiervan voorbeelden.

Een van de punten van zorg van de Raad betreft de veelheid aan plannen, procedures, visitaties, monitors en dergelijke waarmee het ISV is opgetuigd. Verder is de verdeling van budgetten over rechtstreekse en niet rechtstreekse gemeenten niet eenduidig bepaald.