Briefadvies Herindelingsverkiezingen in combinatie met de zittingsduur van gemeenteraden

De Raad voor het openbaar bestuur (Rob) heeft advies uitgebracht over het houden van verkiezingen na een gemeentelijke herindeling in relatie tot de zittingsduur van de gemeenteraad. De staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft de Rob en ook de Kiesraad om advies hierover gevraagd.
Een herindeling die plaatsvindt in het midden van een zittingsperiode van de gemeenteraad leidt er op dit moment toe dat de raad van de nieuw gevormde gemeente een zittingsduur heeft van slechts twee jaar, waarna er immers reguliere gemeenteraadsverkiezingen zijn. Burgers gaan in die situatie in 4 jaar 3 keer naar de stembus voor de gemeenteraad.

De Rob weegt in zijn advies diverse opties af. Hij adviseert de staatssecretaris de gemeenten die het betreft zélf te laten kiezen uit twee opties. De eerste is het vasthouden aan de huidige situatie, dus met een korte zittingsduur volgend op de herindeling. De tweede mogelijkheid is dat de gemeenteraadsverkiezingen ná de herindelingsverkiezingen worden overgeslagen, waarbij de eerste raad van de nieuw gevormde gemeente een mandaat krijgt van 6 jaar.