Blog- en vlogwedstrijd

Wat vind jij? Moet de stemleeftijd verlaagd worden naar 16 jaar? Zouden 16- en 17-jarigen mee moeten kunnen beslissen over onderwerpen die voor hen later van belang zijn, zoals het klimaat?
De Raad voor het Openbaar Bestuur doet onderzoek hiernaar en wil graag jouw mening weten. Bekijk het filmpje en doe mee aan de blog- en vlogwedstrijd!

Vraagje? Wat is het verschil tussen deze groep jongeren en deze? Juist, zij mogen alcohol kopen. En sommigen hebben een rijbewijs. Zij zijn 18+ en zij zijn 16 of 17 jaar. En dus mogen zij stemmen en zij nog niet!

Wat vind jij daarvan? Moet de stemleeftijd niet verlaagd worden naar 16 jaar?
Wist je dat het uitmaakt waar je woont. In Oostenrijk of Malta mag je op je 16e al stemmen. In Brazilië en Argentinië ook. En Japan liep juist weer achter de feiten aan. Daar werd de stemleeftijd in 2016 pas verlaagd van 20 naar 18 jaar.
In de meeste andere landen is - net zoals bij ons - achttien jaar de norm.

Maar waarom zou je willen stemmen?
Nou, met jouw stem kun je invloed uitoefenen op de politiek. Er zijn verkiezingen op Europees, landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau.  Oh ja en de Waterschappen! Je kiest de partij en politicus die jouw belangen behartigt.

Van beslissingen in jouw gemeenten of er een dancefestival voor jongeren georganiseerd mag worden…? Tot beslissingen over ouderenzorg, het klimaat, en jouw pensioenleeftijd. Want als het zo doorgaat werk jij door tot je 75-tigste!

Je stemrecht is niet vanzelfsprekend. In 1848 bepaalde een nieuwe Grondwet dat alleen Nederlandse mannen die een bepaald bedrag aan belasting betaalden mochten stemmen. Pas 69 jaar later, in 1917 mochten alle Nederlandse mannen vanaf 25 jaar stemmen. En twee jaar later, in 1919 kregen ook vrouwen vanaf 25 jaar stemrecht. Vanaf 1972 mogen ook jongeren vanaf 18 jaar stemmen. En zo is het gebleven, tot nu.

Nu vragen we ons in Nederland af, moeten 16-jarigen al kunnen stemmen? De Raad voor het Openbaar Bestuur doet onderzoek en komt vervolgens met een aanbeveling voor de regering.

Sommigen zeggen dat hoe eerder je betrokken wordt bij de politiek, hoe groter de kans is dat je later ook betrokken blijft. Anderen vinden dat het brein van 16 en 17 jarige nog niet voldoende ontwikkeld is om lange termijn keuzes te maken.

Kun je als 16 en 17 jarige politieke kwesties voldoende begrijpen en belangen goed wegen? Je betaalt dan al wel belastinggeld. Zou je daarom mee moeten kunnen beslissen over wat daarmee gebeurt?

In Nederland zijn er bijna een half miljoen 16- en 17-jarigen, die nu nog moeten wachten tot ze hun stem uit kunnen brengen over zaken die ook invloed hebben op hun toekomst.
Is dit terecht? Of is deze groep eigenlijk wel klaar voor stemrecht?

Wat vind jij, moet de stemleeftijd verlaagd worden of niet? Laat jouw stem horen!

Vraag voor de wedstrijd

Hoe vind jij dat de stem van jongeren het best kan worden gehoord in de politiek? Door de leeftijd waarop je mag stemmen te verlagen van 18 naar 16? Of op een andere manier?

Hoe kun je meedoen?

 • Je bent tussen de 15-25 jaar.
 • Bekijk het animatiefilmpje.
 • Vertel jouw mening in een blog of vlog
  • blog: maximaal 750 woorden
  • vlog: 50 seconden tot 5 minuten
 • Stuur je blog of vlog uiterlijk donderdag 23 mei 2019 in. Zet je naam en leeftijd erbij.
 • Je mag meerdere blogs/vlogs inzenden.

Stuur je inzending naar Sandy en Jasper: info@raadopenbaarbestuur.nl

Wat is de prijs?

De prijs is: een vlogcamera!

Daarnaast: bekendheid!

 • de winnende blog en vlog krijgen een plaats op Raadopenbaarbestuur.nl
 • we posten erover op sociale media
 • andere media hebben interesse om erover te publiceren.

Jurering

Er is een onafhankelijke jury. Deze zal de inzendingen beoordelen op:

 • Inhoud: goed beargumenteerd en onderbouwd
 • Originaliteit: een vernieuwend perspectief
 • Creativiteit: goed gekozen vorm.

Vragen?

Daarvoor kun je bij Sandy en Jasper terecht: info@raadopenbaarbestuur.nl

Inspiratie

Artikelen over het onderwerp die je mogelijk op ideeën brengen: