Preadvies Juridische gevolgen van Europese integratie voor het nationaal beleid

Dat de invloed van het EG-recht de laatste jaren fors is toegenomen, zal niemand zijn ontgaan. Waren de gevolgen van de Europese integratie tot begin jaren tachtig vooral merkbaar op specifieke terreinen als landbouw, visserij en vervoer. Sinds die tijd is de betekenis hiervan op steeds meer terreinen doorgedrongen.
Thans kan worden geconstateerd dat vrijwel elk beleidsterrein op enigerlei wijze wordt geconfronteerd met het EG-recht. Als gevolg hiervan is ook de kring van overheden die met dit recht te maken hebben, uitgebreid.

Was het EG-recht aanvankelijk vooral het werkterrein van een beperkt aantal vakdepartementen en van gespecialiseerde bestuursorganen als de organen van de publiekrechtelijke bedrijfsorganisatie, tegenwoordig hebben vrijwel alle departementen en ook de algemene decentrale overheden (gemeente, provincie) regelmatig met het EG-recht te maken. Deze ontwikkeling werd reeds in 1991 gesignaleerd door de voorganger van de Raad voor het openbaar bestuur, de Raad voor binnenlands bestuur, en is onderwerp van diverse recente juridische studies.