Preadvies Laag voor laag

In februari 2003 publiceerde de Raad voor het openbaar bestuur twee adviezen die betrekking hebben op de verdergaande regionalisering van het openbaar bestuur. Het eerste advies Legio voor de regio heeft betrekking op de toekomst van de kaderwet bestuur in stedelijke regio's. Het tweede advies Veiligheid op niveau gaat in op de gewenste bestuurlijke inbedding van de voorgenomen veiligheidsregio's.

In beide adviezen staat de relatie tussen de regionale schaal en de bestuurlijke hoofdstructuur centraal. Bij de voorbereiding van deze adviezen is in eerste instantie dan ook gekozen voor een gecombineerde aanpak. In deze publicatie is het achtergrondmateriaal gebundeld dat een rol heeft gespeeld bij de levendige discussies in de werkgroep die beide adviezen voorbereidde.

Met deze bundel wordt niet meer beoogd dan het geven van een eerste zicht op relevante aspecten van bestuur in de regio, dit in de verwachting dat de discussie over de bestuurlijke hulpstructuren voorlopig nog niet voorbij zal zijn. De verschillende hoofdstukken zijn geschreven door adviseurs van de Raad voor het openbaar bestuur en de Raad voor de financiƫle verhoudingen.