Stemmen vanaf je 16e?!

Weblog

Wanneer je achttien wordt mag je ineens autorijden, alcohol kopen en stemmen; wat een mijlpaal! Maar de afgelopen tijd rijst de vraag of achttien wel een goede minimumleeftijd is voor het kiesrecht: is zestien niet beter? De Raad voor het Openbaar Bestuur doet daar onderzoek naar en ik heb daar zeker ook een mening over!

Beeld: ©Jelin
Jelin Schut

Half miljoen

Als je eenmaal kiesrecht hebt, mag je op vijf verschillende niveaus stemmen: we hebben Europese, landelijke, provinciale, gemeentelijke én waterschapsverkiezingen. Uit al deze verkiezingen komen (groepen) mensen die over jou en jouw toekomst gaan beslissen, bijvoorbeeld besluiten over het milieu, de gezondheidszorg en de pensioenleeftijd. Of korter: zij bepalen wat er met jouw belastinggeld gebeurt!
In Nederland zijn er bijna een half miljoen 16- en 17-jarigen. Zij mogen allemaal nog niet stemmen, terwijl de politiek ook invloed op hen heeft! Bijbaantjes in de supermarkt of in de horeca… en wat denk je van die 21% btw die je moet betalen over je nieuwe telefoon, of die 9% btw over je pauze-frikandelbroodje? 16- en 17-jarigen betalen ook belasting!

Maatschappijleer

Op elk niveau van de middelbare school wordt in de vierde of vijfde klas, wanneer de meeste leerlingen 16 of 17 jaar oud zijn, het vak maatschappijleer gegeven. Je leert over de rechtsstaat, de politiek en de verzorgingsstaat, maar vervolgens mag je niks van die kennis in de praktijk brengen, omdat je nog niet oud genoeg bent om te stemmen. Maatschappijleer lijkt me juist hét vak om jongeren enthousiast te maken voor politiek en Nederland als rechtsstaat.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik maatschappijleer had in 2017, terwijl de verkiezingen voor de Tweede Kamer in volle gang waren. Het begon echt tot me door te dringen dat wij daadwerkelijk iets kunnen veranderen door te stemmen. 15 maart, de dag van de stemmingen, zat ik dan ook beteuterd (de woorden van mijn moeder) te kijken hoe mijn ouders naar mijn oude basisschool gingen om te stemmen. Ik wilde ook stemmen!
Maatschappijleer heeft mij echt enthousiast gemaakt voor de politiek en door het vak heb ik ook mijn eigen politieke visie ontwikkeld: daarvoor was ik nooit echt met politiek bezig.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik maatschappijleer had in 2017, terwijl de verkiezingen voor de Tweede Kamer in volle gang waren. Ik wilde ook stemmen!

Politiek met de paplepel

Er wordt wel eens gezegd: hoe eerder je betrokken raakt bij de politiek, hoe groter de kans is dat je later ook betrokken blijft. Je ziet het vaker: kinderen van politici, die de politiek met de paplepel ingegoten krijgen, die later zelf ook politicus worden. Maar het kan ook kleiner, bijvoorbeeld in die ene maatschappijleerles.
Betrokkenheid van jongeren krijg je het snelst wanneer je jongeren mee laat doen; pas dan komt alles tot leven, ook de politiek. Dat ene bolletje dat rood ingekleurd mag worden bij elke verkiezing, dát maakt de politiek levendig.

Grondwet

Een van de belangrijkste tegenargumenten betreft de belangrijkste wet van Nederland: de Grondwet. Daar staat in dat je achttien jaar oud moet zijn om kiesrecht te hebben. Omdat de Grondwet zo belangrijk is, kost het extreem veel tijd en moeite om hem te veranderen, maar het is wél mogelijk! We hebben het namelijk al vaker gedaan! Van 1919 tot 1972 is de minimale stemleeftijd van 25 geleidelijk gedaald naar 18.
Inmiddels is het bijna 50 jaar later en ik ben van mening dat we die verandering weer moeten doorvoeren: voor de 16- en 17-jarigen die niet kunnen wachten om te stemmen. Voor jongeren als ik, want ik weet dat ze er zijn; jongeren die op hun 16e of 17e meer politieke belangstelling hebben dan menig achttienplusser.
 

Winnende blog(ger)

Dit is het winnende blog van de blog- en vlogwedstrijd voor het project Politieke betrokkenheid jongeren. Deelname stond open voor jongeren van 15-25 jaar.

Auteur is Jelin Schut, 19 jaar. Zij studeert Criminologie aan de Universiteit Leiden.

Noot

Blogs op Raadopenbaarbestuur.nl zijn op persoonlijke titel. Het blog geeft niet per se de mening weer van de Raad.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

  • Ik vind dit een erg hulpzaam artikel, heb het niet volledig gelezen maar wel erg hulpzaam!

    Van: David | 20-01-2020, 15:05