Jongeren hebben een punt!

Weblog

Als kinderen nu stemmen, het is toch hun toekomst? Mensen van 65 hebben eigenlijk geen toekomst meer, ja hoeven ze ook niet te stemmen.

Deze mening van een jongen in een van de filmpjes om ons project #jongbetrokken te promoten, leverde veel reacties op: van iemand die het er totaal niet mee eens was tot jongeren die vonden dat hij wel een punt had. De jongen reageerde op de vraag of de leeftijd waarop je mag stemmen van 18 naar 16 jaar zou moeten.

Martine Wursten

Die vraag leggen wij voor aan jongeren tussen de 15 en 25 jaar, omdat we een advies schrijven over de leeftijd waarop je mag stemmen. Om hierover in gesprek te gaan met jongeren organiseren we een blog- en vlogwedstrijd en gaan we op bezoek bij scholen. Voor de ROB bezocht ik al een school in Etten-Leur en in Leeuwarden.

Stemmen zo gauw je belasting betaalt

De leerlingen van het vmbo in Etten-Leur waren in eerste instantie een beetje afwachtend. Een eerste reactie was: "politiek boeit ons toch niet?" Toen wierp iemand echter de volgende stelling op: "Ik vind dat je mag stemmen zo gauw je belasting betaalt". Dat vonden de meesten inderdaad wel redelijk, omdat er in de politiek wordt beslist wat er met het geld gebeurt dat jij afdraagt aan de belasting.
Het bleek dat velen in de klas 16 jaar waren, al een baantje hadden en dus ook al belasting betaalden. "Ja dan wil ik toch stemmen," zei de een. Een ander zei: "Ik hoef niet per se te stemmen dan, maar iets waardoor we meer inspraak kunnen hebben over bijvoorbeeld het minimumloon zou ik wel goed vinden." Andere methoden werden geopperd, net als andere onderwerpen waar de leerlingen iets over te zeggen zouden moeten hebben, zoals: studiefinanciering, klimaat en de leeftijd waarop je alcohol mag kopen en drinken.

Politiek als keuzevak op school

In Leeuwarden was het opvallend dat we in een klas mochten zijn met leerlingen van de brugklas tot aan de vijfde klas. De oudere leerlingen zeiden dat een paar jaar ouder zijn toch wel echt verschil maakt in hoe je denkt. Toch waren er ook een aantal jonge leerlingen die al zouden weten wat ze zouden stemmen als ze zouden mogen stemmen. Dat kwam door de ‘scholierenverkiezing’. De vraag werd hen voorgelegd of het helpt om op school eerder of meer met politiek bezig te zijn. "Ja dat helpt wel. Maar wel als keuzevak, het moet geen verplichting worden, dat werkt averechts."
In Leeuwarden wisten ze ook wat ze zouden veranderen als ze iets mochten veranderen in de politiek: "Gratis sporten en maaltijden op school, omdat iedereen daar recht op heeft. Oh ja, en het openbaar vervoer, dat zou ook gratis moeten zijn."

Tijdens de eerste schoolbezoeken bleek dus dat jongeren echt wat te zeggen hebben. We hebben al veel argumenten verzameld. Een argument vóór is dat jongeren vaak op hun zestiende ook belasting betalen en dat er bepaalde politieke onderwerpen zijn die ze aangaan. Maar in plaats van stemmen hebben ze soms liever op andere manieren inspraak. Bijvoorbeeld via een handtekeningactie. Daarnaast geven leerlingen aan dat de politieke betrokkenheid onder jongeren wordt verhoogd wanneer het meer aandacht krijgt op school. Op die manier komen ze meer over politiek te weten. Daarbij is wel een belangrijke opmerking dat de leerlingen er geen nieuwe verplichting bij willen: het extra politieke onderwijs zou dan een keuzevak moeten worden.

Wat ik het allerleukste vind aan de schoolbezoeken is de openheid van de leerlingen. Veel leuker dan de politiek correcte antwoorden die volwassenen vaak geven! Jongeren hebben wel degelijk wat te zeggen en wel degelijk een mening. Ze geven hun mening misschien niet altijd op een politiek correcte manier, maar ze hebben wel zeker vaak een punt.

Wil jij ook je punt maken? Doe mee aan de blog- en vlogwedstrijd!

Noot

Weet jij niet goed hoe je een blog moet schrijven of heb je een vraag daarover? Mail mij en dan help ik je op weg!

Blogs op Raadopenbaarbestuur.nl zijn op persoonlijke titel. Het blog geeft niet per se de mening weer van de Raad.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.