Burgerparticipatie voor jongeren: beantwoord hun petitie voor een goede democratische ervaring

Weblog

Op 28 mei meldden zich spontaan 10.000-en jongeren bij de Tweede Kamer. Een feest van burgerbetrokkenheid bij de politiek. Ik vrees dat ze er geen mooie democratische ervaring aan over zullen houden. Eerder de frustratie ‘dat er niet naar ze wordt geluisterd’. Een gemiste kans. 

Natuurlijk kwamen ze niet fysiek, maar als ondertekenaars van de petitie ’Snorfietsers blijven op het fietspad zonder helmplicht’. Aan de namen kan je lezen dat het jongeren zijn: Mohammed, Lisa, Romy, Jolanda, Bianca, Monique, Robin, Kevin zijn frequente namen. Nauwelijks Kpnplanet of Ziggo maar Hotmail en Gmail als e-mailprovider.

Juist bij jongeren moet je zorgen dat ze veel goede democratische ervaringen hebben. Niet door ze lastig te vallen met onderwijs over hoe het werkt of geforceerd binnen te dringen in hun wereld met oproepen mee te doen. Kijk, ze doen het al spontaan. Regelmatig verschijnen er petities gericht aan het ’schoolbestuur’: de leuke jonge docent moet niet ontslagen worden, het rooster rond de tentamens deugt niet, ijsvrij of tropenrooster.

Op dit niveau zitten er al belangrijke lessen in die ze uit eigen ervaring kunnen leren. Geen rollenspel nodig! Ze leren het verzoek te formuleren. Het gaat niet (louter) om een privé maar ook een groter, liefst algemeen, belang. Als het overtuigend is kan je anderen mobiliseren en organiseren.
In Nederland hoef je autoriteiten niet te vrezen, het is je recht om ze te laten weten wat je vindt. Sterker nog, er moet een antwoord op komen in reactie op de aangevoerde argumenten. Iedereen begrijpt wel dat je niet altijd je zin kan krijgen, maar minstens moet er een serieus antwoord komen met een goede argumentatie. Als dat uitblijft of de argumentatie niet serieus is (zeker jongeren hebben dat goed door) dan voedt dat onvrede. Erger nog, het is geen aanmoediging om mee te blijven doen.

Bespreken in de Tweede Kamer

Het mooie is dat het dankzij internet mogelijk is om het antwoord naar al deze jongeren te sturen. Dat kon niet in de tijd van papier en postkoets. Dan moet de nationale vergadering, de Tweede Kamer, het wel eerst bespreken. Alle argumenten komen dan voorbij en de samenvatting van de afwegingen voor staand beleid en eventueel mogelijkheden voor verandering komen dan aan bod. Met die argumentatie neem je de jongeren serieus en geef je ze een goede democratische ervaring. Dit geldt natuurlijk in even grote mate voor alle burgers. Het mooie is dat ook een goed beargumenteerde afwijzing van een petitie gewaardeerd wordt in mijn ervaring. Geen antwoord is niet goed.

Het mooie is dat het dankzij internet mogelijk is om het antwoord naar al deze jongeren te sturen.

Over de auteur

Reinder Rustema is initiator en beheerder van Petities.nl. Hij probeert burgers via nieuwe media in contact te brengen met ‘de politiek’. Lees meer op Rustema.nl.

Noot

Blogs op Raadopenbaarbestuur.nl zijn op persoonlijke titel. Het blog geeft niet per se de mening weer van de Raad.

Reactie toevoegen

U kunt hier een reactie plaatsen. Ongepaste reacties worden niet geplaatst. Uw reactie mag maximaal 2000 karakters tellen.

* verplichte velden

Uw reactie mag maximaal 2000 karakters lang zijn.

Reacties

Er zijn nu geen reacties gepubliceerd.